Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πρωτότυπες συνταγές για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η αρχή της Σαρακοστής, ενώ ταυτόχρονα σηματοδοτεί και το τέλος της Αποκριάς. Το τραπέζι της διαφέρει από τα υπόλοιπα. Την Καθαρά Δευτέρα συνηθίζεται να τρώμε λαγάνα, έναν άζυμο άρτο δηλαδή, και πολλά άλλα νηστίσιμα φαγητά όπως ταραμοσαλάτα, γίγαντες φούρνου, χταπόδι με μακαρονάκι και μανιτάρια ψητά. Για αυτή την Καθαρά Δευτέρα, όμως, επιλέξαμε πέντε συνταγές, οι οποίες τηρούν μεν την παράδοση αλλά έχουν και μια πιο... γκουρμέ διάθεση!

Kρασάτα καλαμαράκια με μαϊντανό



Υλικά:

1 κιλό καλαμαράκια καθαρισμένα και κομμένα σε ροδέλες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ποτηράκι κόκκινο ξηρό κρασί
3 μεγάλες ώριμες ντομάτες
2 πιπεριές κομμένες σε ροδέλες
1 ματσάκι μαϊντανό
Ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:

Βάλτε σε ένα βαθύ σκεύος λάδι να κάψει και τσιγαρίστε το κρεμμύδι να γυαλίσει. Προσθέστε και τα καλαμαράκια και σοτάρετε για μερικά λεπτά να πάρουν χρώμα. Σβήστε το φαγητό με το κρασί και αφήστε το αλκοόλ να εξατμιστεί καλά. Συνεχίστε με τις ντομάτες κομμένες σε κυβάκια, τις πιπεριές, το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώστε. Σκεπάστε το σκεύος και αφήστε το φαγητό να σιγοβράσει και να δέσει η σάλτσα του. Σερβίρετε σκέτο ή με ρύζι.

Φάβα με καραμελωμένα κρεμμύδια και ρόκα



Υλικά:

1/2 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. επιπλέον ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλ. φάβα
5-7 φλ. νερό
Αλάτι

Για τη γαρνιτούρα:

2 μεγάλα κρεμμύδια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 ματσάκια ρόκα
1-2 κοφτές κ.γ. ζάχαρη
3-4 κ.σ. σέρι ή ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνετε 1/3 του φλιτζανιού λάδι. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβετε. Το προσθέτετε στην κατσαρόλα και το μαραίνετε για 6-8 λεπτά. Προσθέτετε τη φάβα και ανακατεύετε για 1-2 λεπτά. Ρίχνετε αρκετό νερό ώστε να καλυφθεί η φάβα. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να πάρει βράση σε μέτρια φωτιά.
Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ξεσκεπάζετε και την αφήνετε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά με σύρμα για να μη κολλήσει. Χρειάζεται περίπου 1½ ώρα μέχρι η φάβα να διαλυθεί τελείως. Όσο μαγειρεύετε, προσθέτετε λίγο νερό. Όταν η φάβα αποκτήσει υφή ρευστού πουρέ, την αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε αλάτι. Τη σκεπάζετε με ένα πανί και την αφήνετε για 1 ώρα. Το μείγμα θα είναι αρκετά πηχτό.
Καθαρίζετε τα 2 κρεμμύδια και τα κόβετε σε φέτες. Σε ένα μεγάλο, κατά προτίμηση μαντέμι ή αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε τις 3 κουταλιές λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνετε τα κρεμμύδια. Χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να πάρουν βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα. Προσθέτετε τη ζάχαρη και ανακατεύετε. Συνεχίζετε το μαγείρεμα για ακόμα 5-10 λεπτά, μέχρι να βαθύνει περισσότερο το χρώμα τους.
Πλένετε τη ρόκα και την χοντροκόβετε. Την προσθέτετε στο τηγάνι, το σκεπάζετε και μαγειρεύετε μέχρι να μαραθεί, περίπου 6-7 λεπτά. Αλατίζετε ελαφρώς και βάζετε το ξίδι. Σερβίρετε τη φάβα σε μια πιατέλα και γαρνίρετε με το μείγμα κρεμμυδιού και ρόκας.

Λαγάνα με ελιές σκορδάτες, λιαστές ντομάτες και δενδρολίβανο



Υλικά:

700 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
25 γρ. φρέσκια μαγιά ή 1 φακελάκι (9 γραμμάρια)
1 φλ. λιαρό νερό
1 κ.γ. ζάχαρη
1/2 κ.γ. αλάτι
1/4 φλ. ελαιόλαδο
1/2 φλ. ελιές, χωρίς το κουκούτσι
5 λιαστά ντοματάκια, κομμένα σε μικρότερα κομμάτια
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, σε ροδέλες (προαιρετικό)
2 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
1/2 κ.γ. χοντρό θαλασσινό αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
40 γρ. φέτα

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ βάζετε τη μαγιά, τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό και διαλύετε τη μαγιά. Προσθέτετε 2–3 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει ένα πηχτός χυλός. Το σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και πετσέτα και το αφήνετε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει.
Προσαρμόζετε το γάντζο στο μίξερ και προσθέτετε στο μπολ του μίξερ το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι και τη μαγιά και τα ανακατεύετε σε χαμηλή ταχύτητα. Ρίχνετε το νερό λίγο-λίγο μέχρι να γίνει η ζύμη και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπωλ ή στα χέρια. Εάν κολλάει, ρίχνετε και άλλο αλεύρι ή εάν δεν έχει απορροφηθεί το αλεύρι προσθέτετε λίγο νερό ακόμη. Σκεπάζετε με μεμβράνη κουζίνας και πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να διπλασιαστεί.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200o C. Βρέχετε το ταψί με ελαιόλαδο. Διαιρείτε τη ζύμη σε δύο ίσα μέρη και την πλάθετε σε μια μπάλα. Την πιέζετε με τα χέρια ή με τον πλάστη να πάρει το σχήμα που θέλετε. Πιέζετε τη ζύμη σε διάφορα σημεία για να κάνετε βαθουλώματα και τη βρέχετε με ελαιόλαδο.
Βάζετε τις ελιές στα βαθουλώματα και τις πιέζετε λίγο με τα δάκτυλα να βυθιστούν μέσα. Προσθέτετε τις λιαστές ντομάτες, το δενδρολίβανο και το κρεμμύδι, το αλάτι και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι από πάνω και τις αφήνετε να ξαναφουσκώσουν. Τοποθετείτε το ταψί στο κέντρο του φούρνου, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180oC και ψήνετε για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Την αφήνετε λίγο στη σχάρα να κρυώσει πριν τη σερβίρετε.

Γαρίδες με λαχανικά και αβοκάντο



Υλικά:

2 καρότα σε μικρά κυβάκια
1 γρ. σε μικρά κυβάκια
170 γρ. αρακά
12 γαρίδες
80 γρ. κρεμμυδάκια και αγγουράκια πίκλες σε λεπτές φέτες
2 χουρμάδες ψιλοκομένους (κυβάκια)
2 κ.σ. ελαιόλαδο και 1/4 φλ. χωριστά
1 αβοκάντο καθαρισμένο
1 πρέζα μπούκοβο (τσίλι)
Χυμός από μισό λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
4 μικρά φύλλα σαλάτας για το σερβίρισμα

Εκτέλεση:

Ετοιμάζετε τα λαχανικά: Ρίχνετε καρότα, πατάτα και αρακά σε κατσαρόλι με αλατισμένο νερό που βράζει για 3-4 λεπτά. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε να κρυώσουν. Προσθέτετε τις φετούλες από τις πίκλες, τους χουρμάδες, τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύετε.
Βάζετε το αβοκάντο με το 1/4 φλ. ελαιόλαδο, το λεμόνι, αλάτι και το μπούκοβο στο μούλτι μέχρι να έχετε πουρέ. Τον αδειάζετε στα λαχανικά, ανακατεύετε, δοκιμάζετε και διορθώνετε, αν χρειάζεται. Προσθέστε πιπέρι.

Για τις γαρίδες: Τις καθαρίζετε κόβοντας το κεφάλι και βγάζοντας το κέλυφος και την μαύρη γραμμή που υπάρχει στη ράχη. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι (αφού αφαιρέσετε το κεφάλι) να κόψετε με ψαλίδι κατά μήκος της ράχης ώστε να βγει το κέλυφος μαζί με τα πόδια και στη συνέχεια βγάζετε τη φλεβίτσα της άμμου. Ψήνετε τις γαρίδες στον ατμό πάνω από νερό που μόλις βράζει για 5-6 λεπτά, μέχρι να είναι ροζ. Τις βγάζετε να κρυώσουν και τις κόβετε σε μικρές μπουκιές, κρατώντας τις 4 ολόκληρες. Moιράζετε το μίγμα των λαχανικών με τη σάλτσα αβοκάντο σε μπολ στρωμένα με τα πράσινα φύλλα και βάζετε πάνω τους τις γαρίδες. Σερβίρεται δροσερό.

Ντολμαδάκια με μπακαλιάρο



Υλικά:

1/2 κιλό παστός μπακαλιάρος
5 Κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 ματσάκι δυόσμος (ψιλοκομμένος)
1/2 φλ. ρύζι
1 φλ. ελαιόλαδο
1 αυγό
1/2 φλ. χυμός λεμόνι
1/2 κιλό αμπελόφυλλα
3 ξεφλουδισμένες ντομάτες
Αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση:

Κόβετε τον μπακαλιάρο σε κομμάτια και τον βάζετε σε μια λεκάνη με νερό για μία μέρα αλλάζοντας το νερό συνεχώς για να φύγει η αλμύρα. Τον ξεφτίζετε καλά καλά αφού έχετε αφαιρέσει το κόκαλο (αν έχει). Ρίχνετε στο τηγανάκι τα κρεμμύδια και τον μπακαλιάρο και τα τσιγαρίζετε ελαφρώς.
Τα βγάζετε από την φωτιά, τα αδειάζετε σε ένα μπολ και βάζετε τον δυόσμο, την τριμμένη ντομάτα και το ρύζι. Τα αμπελόφυλλα αφού τα έχετε πλύνει καλά τα ζεματάτε και τα στραγγίζετε. Σε κάθε φύλλο βάζετε λίγο από το μείγμα και το τυλίγετε διπλώνοντας πρώτα από το πλάι.
Βάζετε στην κατσαρόλα τις τριμμένες ντομάτες και μόλις πάρουν βράση βάζετε μέσα τα ντολμαδάκια και τα σκεπάζετε με ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο ψήσιμο. Προσθέτετε και 2 φλυτζάνια νερό και τα ψήνετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τα φύλλα. Χτυπάτε καλά το αυγό, ρίχνετε τον χυμό λεμονιού και λίγο ζουμί από την κατσαρόλα. Αφού έχετε αφαιρέσει το πιάτο, ρίχνετε στα ντολμαδάκια το αυγολέμονο.

(Πηγή: www.mikroimegaloi.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου